Sosyal Medya

Güncel

Serdar Turgut: Ä°srail YPGÂ’yi destekliyor ve bu konuda EUCOM ile konuÅŸacak bir ÅŸeyi yok

Haber Türk yazarı Serdar Turgut, ABD'nin Suriye'den çekilme stratejine İsrail'in karşı çıkması üzerine bu fikirden vazgeçtiğini iddia ederken Avrupa'nın ABD'den YPG ile ilişkisini sınırlandırıp Türkiye ile ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.



Yazının İlgili Kısmı

AMERÄ°KAN Savunma Bakanlığı geçen hafta bir sürpriz yaptı ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Votel’i görüşme yapması için Ä°srail’e gönderdi.

CENTCOM Amerika’nın OrtadoÄŸu ve Afganistan’daki birliklerinin kumanda merkezidir, yani ABD’nin “terörle mücadele” diye tanımladığı tüm operasyonları CENTCOM yönetir. Kuzey Suriye’deki YPG ile iÅŸbirliÄŸi stratejisinin en hararetli savunucusu ve uygulayıcısı da bu merkezdir.

Pentagon’un global örgütlenme planına göre Ä°srail, Amerika’nın Avrupa kumandanlığı (EUCOM) çerçevesinde ele alınır.

PENTAGON’DAKÄ° TARTIÅžMA Ä°SRAÄ°L’E TAÅžINMIÅž OLDU

EUCOM ile CENTCOM arasında Türkiye hakkında yaÅŸanan tartışmayı 24 Nisan’da bu köşede yayınlanan “Pentagon’daki kritik Türkiye tartışması” baÅŸlıklı yazıda anlatmıştım. Özetle Avrupa kumandanlığı EUCOM, ABD’nin YPG ile baÄŸlarını kopararak Türkiye ile arasını düzeltmesini istiyor. CENTCOM ise YPG ile iÅŸbirliÄŸinin sürmesinden yana.

Ä°srail YPG’yi destekliyor ve bu konuda EUCOM ile konuÅŸacak bir ÅŸeyi yok. CENTCOM ile bu konuda çok iyi anlaşıyorlar. Savunma Bakanı Mattis de oyun planını buna göre kurdu.

MATTIS’Ä°N OYUNU

Washington’un ÅŸifrelerini iyi okuyan çevreler, kendisi de CENTCOM kökenli bir general olduÄŸundan Mattis’in General Votel gibi YPG ile iliÅŸkileri sürdürmekten yana bir generali taktik olarak Ä°srail’e yolladığını söylüyor.

ÖğrenildiÄŸine göe Mattis, generalini resmi görev olarak Ä°srail’i Trump’ın“Yakında askerlerimizi Suriye’den çekeceÄŸiz” sözü doÄŸrultusunda ikna etmesi için göndermiÅŸ. Bu çekilmeden yana olmayan Votel’in bu çekilme politikasının güçlü bir savunucusu olmayacağını ve Ä°srail’in tepkisini de Washington’a seve seve güçlü bir ÅŸekilde ileteceÄŸini düşünen Mattis’in “asker çekmeme”ye ve “YPG’nin yanında durulmasına devam”a Ä°srail’i de yanına müttefik alarak Trump’ı ikna etmeyi planladığı ve oyun planını bu ÅŸekilde kurduÄŸu konuÅŸuluyor Washington’da.

ÇEKİLMEYE SERT TEPKİ

Nitekim Kuzey Suriye’de otonom bir Kürt varlığı kurulmasının da en büyük savunucusu olan Ä°srail’in, Votel’in anlattığı Trump’ın çekilme planına çok sert tepki verdikleri ve bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledikleri haberi Pentagon’a geldi. Ä°srailliler Amerikan askeri varlığı kalmadığında ve YPG de zayıfladığında “bölgede Ä°ran gücünün daha da artacağından korkuyor” ve bunun da kendileri için varoluÅŸsal bir mesele olduÄŸunu vurguluyor. Nitekim Votel’in ziyaretinden sonra Ä°srail Savunma Bakanı da Washington’a geldi ve tepkiyi resmen iletti.

Mattis ise “EÄŸer asker çekilirse bundan ileride piÅŸman oluruz” diye bir açıklama da yaptı.

 

ÇEKİLME OLACAK MI?

YAZININ TAMAMI İÇİN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.